VIK1 Perehdytyskurssin vastamielipidekirjoitustehtävä: Pitäisikö Pikku Kakkosen puisto rauhoittaa Pokemon Go-pelaajilta lapsille?

Kommentoin Tamperelaisessa (14.9.-16) julkaistua juttua, jota varten oli tehty tutkimus siitä, pitäisikö Pikku Kakkosen puisto rauhoittaa Pokemon Go-pelaajilta lapsille. Vastaajia oli ollut 587. Vastaajista 64% oli ollut sitä mieltä, että Pikku Kakkosen puisto pitäisi rauhoittaa lapsille, 27% vastaajista oli taas sitä mieltä, että Pokemon Go-pelaajat saavat olla Pikku Kakkosen puistossa pelaamassa. 9% vastaajista ei osaa sanoa mielipidettään asiasta. Tutkimus osoitti, että enemmistö oli Pikku Kakkosen puiston Pokemon Go-pelaajia vastaan.

Pokemon Go-pelissä on mielestäni kuitenkin paljon positiivisia ja hyödyllisiä puolia.

Ensinnäkin Pokemon Go:ta pelatessa tulee harrastettua liikuntaa. Pokemon Go:ta voi pelata kävellen, hölkäten, juosten, intervallijuosten, pyöräillen, rullalautaillen tai -luistellen, potkulautaillen tai monella muulla tavalla. Tyyli on vapaa. Välillä pelaajien täytyy saada uusia harvinaisempia hahmoja, joten heidän pitää olla nopeita ja silloin erityisesti nopeista paikasta toiseen-liikkumistavoista on hyötyä. Hitaammankin pelaajan on mahdollista saada harvinaisia pokemoneja ”pokestopeilta”. Liikkuminen Pokemon Go-pelissä hautoo munia, joista on myös mahdollista saada uusia pokemoneja.

Pokemon Go:ta pelatessa tulee myös ulkoiltua, sillä ”pokestopit” ja ”salit” (pokemon go-pelaajien kesken ”gymit”) sijaitsevat enimmäkseen ulkona. Pokemon Go on siis hyvä syy lähteä ulkoilemaan. Voit tehdä vaikka erillisen retken Pokemon Go:n pelaamiselle matkustamalla vaikka oman kotipaikkakunnan ulkopuolelle, toiselle paikkakunnalle. Pokemon Go:ta pelatessa saatat joutua jäämään jonkun pokestopin luo, jotta saat pyydystettyä enemmän pokemoneja ja houkuttelemaan niitä luoksesi pelissä käytettävän houkuttimen avulla. Mikäs siinä, kun voi mennä istumaan pokestopin viereiselle puistonpenkille ja kerätä pokemonien lisäksi myös esim. houkuttimia ja pokemoneille ruoaksi vadelmia. Jotkut Pokemon Go-pelaajat saattavat huonosta säästäkin huolimatta mennä ulos ”pokettamaan”, sillä joitakin ei edes huono sää pysäytä.

Yhteisöllisyys ja sosiaalisuus on myös osa Pokemon Go-peliä. Muihin pelaajiin voi törmätä pokestopeilla ja saleilla. Harvoin pelaaja välttyy toisilta pelaajilta, varsinkin ns. suositummilla pokestopeilla. Toiset pelaajat saattavat olla kiinnostuneita juttelemaan kanssasi saavutuksistasi ja tietysti voit aina itse aloittaa keskustelun. Vaikka olisit tosi ujokin, Pokemon Go saa sinut tuntemaan (kerrankin), että kuulut johonkin yhteisöön/ryhmään, josta löydät samanhenkisiä ihmisiä ja saatat jopa saada uusia ystäviä. Voitte porukalla vaikka vallata saleja, jos kuulutte samaan joukkueeseen.

Pokemon Go:n pokestopit ja salit sijaitsevat eri puolilla maailmaa ja niitä on satoja tuhansia. Pokestopeilla ja saleilla on nimet, jotta ne on helpompi tunnistaa/löytää pelin kartasta. Nimet kartalla kertovat pokestoppien ja salien sijaintipaikasta. Pokestopit ja salit voivat sijaita esim. jonkun oleellisen maamerkin tai nähtävyyden luona. Saatat pelatessasi oppia jostain paikasta jotain aivan uutta, vaikka tuntisitkin paikan jo entuudestaan.

Myös leikkisyys, luovuus ja mielikuvitus on ihmiselle aina hyväksi. Pelin myötä ne ihmisen piirteet lisääntyvät. Jopa aikuisetkin pelaavat Pokemon Go:ta. Pelin kautta ihmiset voivat myös kiinnostua pokemoneista enemmän kuin aikaisemmin, vaikka he eivät olisikaan leikkineet koskaan Pokemon-leluilla tai katsoneet televisiosta Pokemon-lastenohjelmia. Pelissä ei tarvitse tunteä itseänsä lapselliseksi, vaan pikemminkin leikki- ja lapsenmieliseksi. Pokemon Go:ssa voit suunnitella itse omanlaisesi hahmon, avatarin, jolla pelaat ja saat keksiä hahmollesi mitä omaperäisemmänkin nimen. Pelihän on koukuttanut tosi monet ihmiset. Pokemon Go:ta pelatessa myös stressi vähenee, kun ei tarvitse miettiä arjen murheita, vaan voi pitää taukoa.

Pokemon Go on englanninkielinen. Pelaajien kesken joistakin pelin ominaisuuksista käytetään lempinimeä, joka muistuttaa niiden englanninkielistä kutsumanimeä. Esim. pelissä höydynnettäviä houkuttimia pelaajat kutsuvat ”lureiksi”. Pelatessa kielitaitosi voi karttua huomaamatta ja kehittyä paremmaksi.

Pokemon Go:ssa vaarana ei todellakaan ole rahojen tuhlaus. Peli on täysin ilmainen, ellet halua maksaa joistakin erityistoiminnoista. Pelin pystyy lataamaan lähes jokaiseen älypuhelimeen.

Pokemon Go:sta löytyy monia yhtäläisyyksiä geokätköilyn kanssa. Kummastakin ajanvietetavasta löytyy myös samat hyödyt. Molemmat ovat ilmaisia, yhteisöllisiä, ulkoilua ja liikuntaa lisääviä harrastuksia. Molempien kautta oppii uusia asioita ympäristöstään.

Itse suhtaudun positiivisesti Pokemon Go-peliin, vaikka en ole ehtinyt pelata sitä kovinkaan paljon viime aikoina, kun koulutyöt vievät aikaa. Pikkusiskoni pelaa sitä enemmän. Monesti uudet asiat koetaan aluksi uhkana, mutta niihin sopeudutaan ajan myötä. Toivon, että Pikku Kakkosen puistosta löytyy tilaa sekä leikkiville lapsille että Pokemon Go-pelaajille.

Lähde: Tamperelainen-lehden (14.9.-16) ”Pokemon-jahti seis Pikku Kakkosen puistossa”-artikkeli

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s