Median makupaloja -luentopäiväkirja Luento 1. Tuukka Välimäki, videotuottaja (ti 13.9.-16)

Tuukka Välimäki työskentelee videotoimittajana Aamulehden toimituksessa. Välimäki kuvaa, editoi ja toimittaa videoita. Hän tekee kaikki Aamulehden videot. Luennollaan Välimäki kertoi, että toimittajana hän pääsee paikkoihin, joissa tapahtuu jotain tavallisesta poikkeavaa. Tietenkin sellaisessa tilanteessa toimittajaa saattaa kuumottaa, niin totesi Välimäki itsekin. Kuitenkin 80-90% toimittajan työstä on vähemmän dramaattista, esimerkiksi järjestelyitä ja puheluita.

Sosiaalisuus on tärkeä toimittajan työkalu, vaikka toimittaja persoonana ei olisikaan sosiaalinen. Kun toimittaja tekee artikkelia, pitää mennä juttelemaan ihmisille, joita artikkelin aihe koskee. Omasta päästä eivät löydy kiinnostavimmat tarinat. Toimittajan pitää itse selvittää faktat ja toimittajalla täytyy olla käsissään tarkistettu tieto, jotta ei synny väärinkäsityksiä. Se on aikaa vievää, mutta tärkeää lopputuloksen kannalta, joka voi olla vain 3-minuuttinen videonpätkä.

Välimäki pääsi videotuottajaksi käymällä ensin lukion viestintälinjan ja sitten valmistuttuaan yhteiskuntatieteiden maisteriksi, pääaineenaan tiedotusoppi.  Aamulehden toimittajaksi uutis-ja verkkotoimitukseen sekä Moroon Välimäki pääsi vuonna 2010 ja sitä kautta Aamulehden Klipin tuottajaksi vuonna 2015. Kun Välimäki aloitti työnsä, hänellä ei ollut aiempaa kokemusta videoiden parissa työskentelemisestä.

Aamulehdessä julkaistaan noin 100 juttua päivässä. Se tuli minulle uutena tietona. Totuudenmukainen otsikko on tärkein, jota mietitään toimituksessa porukalla. Mysteeriotsikko on paras otsikkomuoto, sillä se koukuttaa lukijat. Toimittajalla on työssään iso vastuu. Hän saattaa omalla lehtijutullaan vaikuttaa vahvasti siihen, mitä ihmiset ajattelevat asioista. Minusta tuo kuulostaa siistiltä, että omalla tekstillä voi olla niin suuri vaikutus yhteiskuntaan.

Luento oli todella mielenkiintoinen, sillä toimittajan ammatti kiinnostaa minua ja haluaisin tehdä sitä työtä tulevaisuudessa. Oli myös mielenkiintoista lukea Välimäen artikkeleita Hervannan uimahallista ja Tampere-talosta, sillä ne ovat todella tuttuja paikkoja minulle. Lohduttavaa oli kuulla, että toimittajaksi voi päästä, vaikka ei hallitsisi ihan kaikkia taitoja, työssä tekemällä kuitenkin oppii.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s