Median makupaloja -luentopäiväkirja Luento 3. Ossi Ahola,valokuvaaja (ti 8.11.-16)

Ossi Ahola aloitti työt Aamulehdessä vuonna 2006, kun hänen kaikki muut kaverinsa opiskelivat insinööreiksi. Hän kävi kaikki mahdolliset kuvaamataidon kurssit, vaikka hän ei ollut hyvä piirtäjä. Lisäksi hän kävi ilmaisutaidon kurssit. Hän kuvasi Aamulehteen, ensin Valo-liitteeseen. Hän kuvaa sekä vapaa-ajalla että töissä. Hän opiskelee jatkuvasti.

Aamulla töihin tullessaan hänelle tulee uutistilauksia, mikä tuli minulle uutena tietona valokuvaajan työstä. Ossi Ahola kuvailee työtään luovaksi alaksi, kuvausaiheena voi olla mikä tahansa aihe maan ja taivaan väliltä. Kuvausmatka voi viedä valokuvaajan ihan toisenlaiseen maailmaan.

Valokuvaajalle on tärkeää tekniikan hallitseminen, täytyy tietää, miten kamera toimii eri valossa ja ympäristössä. Lisäksi sosiaaliset taidot ovat tärkeitä työssä.

Valokuvaajan ammatti vaatii erilaisia rooleja. Tavaroita roudataan, asetellaan ja hoidetaan valaistus kuntoon ennen kuvausta. Riisutuissa kuvissa voi korostua sommittelu ja tyhjä tila.

Valokuvaus lähtee sommittelusta, katsojan pitää saada kuvasta jonkinlainen reaktio. Sommittelu on dynaamista ja luovaa työtä.

Valokuvaajan pitää olla ajoissa paikalla sovitussa paikassa. Kuvattava saattaa joissain tilanteissa lähteä kuvaajan kanssa etsimään sopivia kuvauspaikkoja. Kuvan merkitys saattaa muuttua paikan päällä kuvauspaikalla. Kuvauspaikalla saatetaan tehdä asiayhteyteen sopivia täydennyksiä, ideoita ja parannusehdotuksia. Joskus suunnitelma voi olla jo alusta alkaen selkeä.

Ensimmäinen asia, jota pitää tarkkailla kuvatessa, on valon suunta. Varjon voi sommitella osaksi kuvaa. Valokuvaajan ammatissa törmää tilanteisiin, jolloin kuvattava ihminen ei ole hyvällä tuulella. Tutut ja helpot poseeraukset hoidetaan pois alta heti ensimmäiseksi kuvauksissa, esimerkiksi hymyily kameraan. Kuvauksissa kuvataan suoraan kameraan katsominen, hetkellinen tilanne, aito hymy ja yksityiskohdat. Kuvassa ilmiöllä ja sen selittämisellä on väliä.

Hyvät kuvat syntyvät, kun kuvattavalla on itseironiaa ja oikea asenne hallussa. Kuvaajan tehtävänä on kehitellä tilannetta eteenpäin ja houkutella kuvattavia ihmisiä heittäytymään eri rooleihin ja erilaisiin poseerauksiin. Joskus kuvattavaa ihmistä ei tarvitse ohjeistaa lainkaan.

Perusarkikuvissa saattaa päätyä yllättäviin tilanteisiin. Joskus joutuu Aholan mukaan kuvaamaan rankkojakin tilanteita, joita ei haluaisi kuvata. Kuvaaminen saattaa olla joskus stressaavaa, kun joutuu etsimään jatkuvasti uusia, kuvattavia tilanteita ja kilpailemaan toisten kuvaajien kanssa.

Kävin yläasteella lyhyenä valinnaisaineena valokuvauskurssin, joten minulla oli jo jonkinlainen käsitys valokuvaamisesta. Luento sai minut kiinnostumaan valokuvauksesta yhä enemmän. Valokuvaajan ammatti kiinnostaa, sillä harrastan valokuvaamista myös vapaa-ajalla, tosin nykyään se on jäänyt vähemmälle koulukiireiden takia. Sain tämän luennon kautta myös hyviä vinkkejä sekä vapaa-ajalla valokuvaamista että tulevia viestintälinjan valokuvauskursseja ajatellen.

Ossi Aholan kuvatuotokset löytyvät osoitteesta ossiahola.com.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s